Για πρώτη φορά σχετικά με τη θεραπευτική δράση του κεχριμπαριού άκουσα όταν ήμουν στην ιατρική σχολή στη Ρωσία. Ο καθηγητής είπε ότι το κεχριμπάρι χρησιμοποιείται σε παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του ιωδίου.
Αργότερα, όταν δούλευα ως γιατρός, μια ασθενής ήρθε και στο λαιμό της φορούσε ένα παλιό κολιέ από μικρές πέτρες κεχριμπαριού. Το κολιέ δεν ήταν όμορφο, αλλά η κοπέλα πολύ προσεχτικά ακουμπούσε τις χάντρες, ήταν προφανές ότι ήταν πολύτιμο για εκείνη. Έτσι μου είπε την ιστορία της:
«Το 1990, διαγνώστηκε με Βρογχοκήλη, ο θυρεοειδής αδένας ήταν αυξημένος και όλες οι εξετάσεις έδειχναν υπερθυρεοειδισμό. Γι’αυτό υποβλήθηκε σε θεραπεία, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ιδιαίτερο καλό. Μία μεγάλη Ρωσίδα ιατρός την συμβούλεψε να αγοράσει ένα κολιέ από ακατέργαστο κεχριμπάρι, το φόρεσε και, σύμφωνα με τα λόγια της, συνέβη το θαύμα: το επόμενο πρωί που ξύπνησε και πήγε στον καθρέφτη … η βρογχοκήλη δεν υπήρχε!
Προς στιγμή έχει μάλιστα ανησυχήσει, μήπως και δεν ήταν καλό να μειωθεί τόσο απότομα ο θυρεοειδής αδένας.Ο θεράπων ενδοκρινολόγος της, έμεινε πολύ έκπληκτος με μια τέτοια ραγδαία μείωση της βρογχοκήλης. Οι εξετάσεις αίματος σταθεροποιήθηκαν λίγο αργότερα. Από τότε,η ασθενής είπε ότι φοράει το συγκεκριμένο κολιέ συνέχεια επί χρόνια.»
Για να πω την αλήθεια, έχω ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν παρατηρείσαι ποτέ. Ίσως ήταν μια σύμπτωση, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε, ότι βοήθησε το κεχριμπάρι.
Χάντρες από ακατέργαστο κεχριμπάρι – δεν είναι κόσμημα, είναι φυσιοθεραπεία
Πάνω στη άγρια και ακατέργαστη κρούστα στην επιφάνεια των πετρών του κεχριμπαριού βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα από ηλεκτρικό οξύ. Το ηλεκτρικό οξύ χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων και βιταμινών.
Ως εκ τούτου, για ιατρικούς σκοπούς καλύτερο στη χρήση είναι το κολιέ απο ακατέργαστο κεχριμπάρι.
Λόγω του γεγονότος ότι οι πέτρες είναι πολλές, η συνολική επιφάνεια τους είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη μόνο μιας πέτρας. Το κεχριμπάρι μαζεύει στατικό ηλεκτρικό φορτίο, όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια, τόσο μεγαλύτερη είναι το φορτίο. Αυτό το ηλεκτρικό φορτίο στην επιφάνεια του κεχριμπαριού είναι που έχει φυσιοθεραπευτική δράση.
Ενδείξεις για τη θεραπευτική χρήση κεχριμπαριού
- Παραδοσιακά – η νόσος του θυρεοειδούς
ΠΡΟΣΟΧΉ! Αν πίνετε φάρμακα, θα πρέπει να συνεχίσετε τη χρήση τους, μόνο με καλά αποτελέσματα ορμονικών εξετάσεων είναι πιθανή η μείωση της δόσης του φαρμάκου, σχετικά θα ρωτήσετε τον γιατρό σας!
- Άσθμα, βρογχίτιδα, πνευμονία. Η εξάτμιση του ηλεκτρικού οξέος έχει θετική επίδραση στην κατάσταση του αναπνευστικού συστήματος (Α. Rapiev, Ρωσία, Ουφά)
- Αδυναμία, ατονία, αδυναμία, κόπωση. Συνήθως η κατάσταση βελτιώνεται μετά από 30 λεπτά, χρήσης του κεχριμπαριού(φορεμένο πάνω ). Εάν η κατάσταση έχει βελτιωθεί, το κολιέ μπορεί να να αφαιρεθεί.
- Ευνοϊκή είναι η χρήση του κεχριμπαρένιου κολιέ κατά την περίοδο αποκατάστασης έπειτα από μακρά ασθένεια, μετά από εγχείρηση, ή χημειοθεραπεία -η δράση δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αποδεικτική ιατρική, αλλά, σύμφωνα με τους ασθενείς, η χρήση του κολιέ τους έδινε ευεξία.
Πως φοριέται το κεχριμπάρι;
- Το κεχριμπάρι πρέπει να φορεθεί απευθείας στο σώμα (οι πέτρες να έχουν επαφή με το δέρμα)
Στη Ρωσία, οι θεραπευτικές ιδιότητες του κεχριμπαριού μελετήθηκαν από ένα ολόκληρο ινστιτούτο στο Καλίνινγκραντ. Έπειτα από παρότρυνση ενός καθηγητή της ιατρικής Ν. Moshkov:
- Το κεχριμπάρι είναι καλύτερα να φοριέται το πρωί, γιατί δίνει μια αίσθηση της χαράς
- Τη νύχτα, είναι απαραίτητο να αφαιρείτε το κολιέ,διότι το κεχριμπάρι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο
Εκτός δεν υπάρχουν σχετικές οδηγίες του γιατρού σας, δεν υπάρχει λόγος να φοράτε το κεχριμπάρι συνέχεια, είναι καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε όταν παρουσιάσετε αδυναμία, αίσθημα αδιαθεσίας.
Όχι μόνο το κολιέ από κεχριμπάρι αλλά και τα βραχιόλια από κεχριμπάρι, έχουν την ίδια ευεργετική επίδραση.
Ο ισχυρισμός ότι όσο μεγαλύτερη είναι η πέτρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η φυσιοθεραπευτική της δράση δεν είναι αλήθεια. Το ηλεκτρικό φορτίο είναι ανάλογο προς την επιφάνεια της πέτρας, άρα η συνολική επιφάνεια των χαντρών σε ένα κολιέ είναι μεγαλύτερη σε σχέση με μία μέτρια πέτρα κεχριμπαριού.
Amber – ένα ζωντανό υλικό. Όταν ξεκινάτε να το φορέσει, τότε είναι πιθανό θα παρατηρήσετε την αλλαγή του χρώματος του κεχριμπαριού. Χάντρες από ανοιχτό καφέ μπορεί να γίνουν κόκκινο-πορτοκαλί ή χρώματος τσάι. Αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτό εξαρτάται από το αρχικό χρώμα των χαντρών και την αλληλεπίδραση του ηλεκτρικού οξέως με τις χημικές ουσίες του ιδρώτα.
Αν οι χάντρες «μαυρίσουν», τότε λένε ότι το «Κεχριμπάρι πέθανε.» Μπορεί να προσπαθήσετε να πλύνετε και να το αφήσετε στον ήλιο (για λίγες ώρες). Εάν το κεχριμπαρένιο κολιέ παραμείνει σκούρο, είναι καλύτερα να το αλλάξετε με ένα νέο. Δίκαιο να πούμε ότι τέτοιο » μαύρο κεχριμπάρι». Έχω δει μόνο μερικές φορές σε ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Συνήθως αρκεί να πλύνουμε το κεχριμπάρι και να το αφήσουμε στον ήλιο , και σκόνη κεχριμπαριού θα εμφανιστεί ξανά στην επιφάνεια των χαντρών. Και το κεχριμπάρι είναι και πάλι έτοιμο για χρήση.
Α.Νοβοτσίδου, ιατρός
Για να ρωτήσετε την ιατρό, παρακαλούμε καλέστε: 6946622272