Πως να ξεχωρίσετε το γνήσιο Βαλτικό κεχριμπάρι απο φθηνή απομίμηση, ΒΙΝΤΕΟ

Τα πανέμορφα κομπολόγια και τα κοσμήματα  από το  κεχριμπάρι είναι ευρέως γνωστά στην αγορά, πλέον και στην Ελλάδα.  Το θέμα είναι: ξέρετε αν είναι κεχριμπάρι αυτό που σας προτείνουν; Γνωρίζετε πως να ξεχωρίσετε το γνήσιο κεχριμπάρι από μια απομίμηση; Τι διαφορά έχει το γνήσιο ατόφιο κεχριμπάρι με το πρεσαριστό κεχριμπάρι από σκόνη κεχριμπαριού; Πόσα είδη «φθηνότερου» κεχριμπαριού υπάρχουν;  Σε τι διαφέρει το κεχριμπάρι από ένα πλαστικό ή μια απομίμηση φτιαγμένη με μέρη κεχριμπαριού;

Παρακάτω σας αναλύουμε ποίες είναι οι ιδιότητες του κεχριμπαριού κατά την διεργασία των τεστ γνησιότητας

Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ψεύτικο και επεξεργασμένο κεχριμπάρι με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών. Ο καλός και αξιόπιστος έμπορας ή παραγωγός δεν κρύβει την προέλευση της πέτρας και τη μέθοδο της επεξεργασίας (μεταποίηση), σε αντίθεση με τους απατεώνες,που παρουσιάζουν προϊόντα από πρεσαριστό κεχριμπάρι ως προϊόντα μοναδικής ποιότητας από ατόφιο κεχριμπάρι.

Πρεσαριστό κεχριμπάρι είναι κατασκευασμένο από 100% φυσικά συστατικά, απομίμηση και παραποίηση του κεχριμπαριού – από ύλες με ελάχιστη περιεκτικότητα σε κεχριμπάρι .

Μεγάλη ζήτηση γνωρίζουν οι  εποξικές ρητίνες – απομιμήσεις κεχριμπαριού, τα οποία συχνά παρουσιάζει κάποια «απολίθωμα» των εντόμων.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά πλαστικά που είναι  αναπαράγουν πολύ καλά τις βασικές ιδιότητες του κεχριμπαριού.

Απομιμήσεις του κεχριμπαριού από πλαστικό και κεχριμπαρένια σκόνη

Στην αγορά συναντάται συχνά να Μπέρνιτ – τεχνητό «λιωμένο» κεχριμπάρι από διάφορες ρητίνες. Το Μπέρνιτ αποτελείται από ρητίνες πολυεστέρα με περιεκτικότητα σε σκόνη κεχριμπαριού έως 5%, ή ακόμα και χωρίς αυτή. Μιμείται τη δομή του λιωμένου κεχριμπαριού και  με τη χρήση της τεχνολογίας δημιουργούνται «μικροανατινάξεις» για  διακοσμητικές εσωτερικές ρωγμές.

Γνήσιο κεχριμπάριΙδιότητες κεχριμπαριού κατά τα τεστ  γνησιότητας

  • Αν τρίψουμε το κεχριμπάρι πάνω σε μία μάλλινη ή μια δερμάτινη επιφάνεια δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός και το κεχριμπάρι προσελκύει μικρά χαρτάκια πάνω του. Όλα τα είδη του γνήσιου κεχριμπαριού έχουν την συγκεκριμένη ιδιότητα (γνήσιο ατόφιο κεχριμπάρι,πρεσαριστό κεχριμπάρι από γνήσια σκόνη κεχριμπαριού, φατουράν, φυσικά παλαιωμένο κτλ)
  • Το κεχριμπάρι επιπλέει σε αλατούχο διάλυμα (αναλογία διαλύματος αλάτι με νερό περίπου 500 γρ. αλάτι : 1 λιτρο νερό). Σημειώνουμε ότι, η ποσότητα του αλατούχου διαλύματος πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τον όγκο του βυθιζόμενου κεχριμπαριού, για να μπορέσει το κεχριμπάρι να επιπλεύσει.
  • Αν κάψουμε το κεχριμπάρι θα παρατηρήσουμε ότι αντί να λιώνει, δίνει φλόγα, και έπειτα γίνεται στάχτη. Όταν καίγεται, απελευθερώνεται μυρωδιά που θυμίζει καμένο ξύλο.
  • Κατά την επέμβαση με εργαλεία τριβής, το κεχριμπάρι εμφανίζει σκόνη κεχριμπαριού η οποία έχει χαρακτηριστικό κιτρινωπό χρώμα και ξυλώδη μυρωδιά.
  • Το κεχριμπάρι ιδίως το ατόφιο είναι εξαιρετικά εύθραυστο και ενδείκνυται σε κομπολόι μόνο για χάιδεμα.
  • Το πρεσαριστό κεχριμπάρι από γνήσια σκόνη κεχριμπαριού έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ατόφιου κεχριμπαριού, μειονεκτεί ως προς το χρώμα και την καθαρότητα διαφάνειας, ωστόσο είναι ανθεκτικό σε χτύπημα και υπέροχο για κομπολόι. Ο ήχος που παράγεται από το χτύπημα των χαντρών του κομπολογιού από πρεσαριστό κεχριμπάρι είναι γλυκός και ζωηρός.
  • Το κεχριμπάρι είναι πιο θερμή πέτρα σε σχέση με άλλα πετρώματα και είναι ευχάριστη σε αφή.

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΊΣΕΤΕ ΤΟ ΓΝΉΣΙΟ ΒΑΛΤΙΚΌ ΚΕΧΡΙΜΠΆΡΙ ΑΠΌ ΦΘΗΝΉ ΑΠΟΜΊΜΗΣΗΤο κεχριμπάρι  επίσης αλλάζει απόχρωση με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανίσει έως και φυσικά σημάδια παλαίωσης. Να αρχίσει να εμφανίζεται  γαλακτώδες μοτίβο από το εσωτερικό προς τα έξω, αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.

  • Ο τόπος προέλευσης του κεχριμπαριού παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την γνησιότητά του. Το Βαλτικό κεχριμπάρι είναι το νούμερο ένα στην ποιότητα του ατόφιου κεχριμπαριού. Άλλες χώρες της Ευρώπης παράγουν μια πληθώρα απομιμήσεων του κεχριμπαριού, σχεδόν όλα παρουσιάζονται ως πρεσαριστά, δυστυχώς δεν είναι όλα. Πολλά από αυτά είναι πλαστικά, είτε με προσμίξεις άλλων ρητινών.

Ως προς το χρώμα η κύρια διαφορά του κεχριμπαριού είναι το ζωηρό και λαμπερό χρώμα, συχνά τα διαφανή μέρη έχουν μικροφυσαλίδες.

Επειδή το ατόφιο κεχριμπάρι είναι εξαιρετικά εύθραυστο, η επεξεργασία του ως προς την τριβή, την κοπή ,το γυάλισμα  και το δέσιμο σε ασήμι ή χρυσό για τα κοσμήματα ή συλλογή σε κολιέ ή  κομπολόι κτλ απαιτεί μεγάλη δεξιότητα και εμπειρία, καθώς και επιφέρει αρκετή απώλεια υλικού οι χάντρες ραγίζουν και σπάνε εύκολα, έτσι  η  τιμή του κεχριμπαριού είναι ιδιαίτερα υψηλή. Τα φθηνά κοσμήματα δεν είναι από γνήσιο κεχριμπάρι.


Bookmark the permalink.